Kövess minket
Facebookon is!


A gépi fektetésű
sínyomot csak sífutó felszereléssel használd!

Hírek

Egyesületünk híreit a téli félévben havonta megjelenő hírlevél formájában is olvashatja, ha feliratkozik a hírlevél-küldési listánkra. Ehhez az mail_uj1címre kell csak egy e-mail-t küldenie, megjelölve a címet, ahova a hírlevelet kéri.

2018. január 14. – vasárnap (11:00)

A ma délelőtti pályaellenőrzés alapján a hómagasság az egész területünkön (a szabad helyeken) 5-6 cm között van. A hó vizes, a többnapos eső utáni tócsák a mínuszos léghőmérséklet ellenére nincsenek befagyva. Összességében elmondható, hogy ez a hó sportolásra még nem alkalmas. Ennek ellenére, ha valaki nem sajnálja a léc talpát, akkor legalább a volt műszaki zárig fel kell menni, ahol talán használható lesz késő délután, ha addig eláll a havazás. (Esetleg megpróbálható a Fáber-réti erdészhéz mögötti első oldalrét, amit mostantól hóban gyakorló rétnek szeretnénk használni.)

2018. január 1. – hétfő

Egyesületünk ebben az évben is megtartotta lassan hagyományossá váló Újévi Túráját, melyen idén 16 fő vett részt. A 3 órás gyalogtúra a Lőver-uszodánál kezdődött, a Lőver szállodát érintve a Károly-magaslati parkolóhoz, majd a Károly-magaslati vadászati múzeumhoz vezetett, ahol kis pihenőt tartottunk. A visszaút a Dalos-kő felé a Kecskepatak völgyében volt. A túrát közös ebéddel zártuk.

2017. december 28. – csütörtök

Nagyon vizes és kevés hó hullott a hajnalban. Sportolásra alkalmatlan.

2017. december 04. – hétfő

Hétfő reggel két pályát ellenőriztem – természetesen léccel a lábamon – és mindkettő tűrhetően használható volt. Nyilván a legnagyobb gondot a kevés hó jelenti. Az egyik szakasz a volt műszaki zár volt, ez reggel még erősen fagyott állapotban volt, a másik a Fáber-réti gyakorló pálya (ez új, majd a következő hírlevélben többet írok róla). Itt kicsit vizesebb volt a hó, de mivel a motoros szánt szombat délelőtt a felújító szervíz után itt próbáltuk ki, a nyom nélküli, síkra járt hófelület jó alapot biztosított. Kár, hogy a vaddisznók és a vasárnapi turisták belegázoltak több helyütt is.

Megnyugtató pályaállapotok azonban majd több hó esetén lesznek.

2017. december 03. – vasárnap

Az idő kezd enyhülni, ez a kevés havon azonnal érződik. Ez még nem az igazi tél, meg kell keresni azokat a “foltokat” ahol még csúszni lehet. Javaslom, hogy ne az új léccel menjünk, hanem – érdemes a mi kevés havas viszonyainkra készülve – egy “karcos” lécet is készenlétben tartani, és ilyenkor bevetni.

Sajnos a vaddisznók is tevékenyek, és sok helyen belógnak az hóval terhelt ágak. Ezzel együtt a pályák jó része ma még használható egy kis idény-eleji bemelegítésre….

2017. december 02. – szombat

A hideg idő konzerválta a kevés havat, és az állaga is elég jó. Két helyet tudok ajánlani: az egyik a volt műszaki zár, itt taposott nyomot is lehet már találni, mivel többen kinn voltunk reggel. A másik a Fáber-réti erdészház mögötti első (bal)-oldali rét. Ezt igyekszünk gyakorló pályává alakítani. Mivel itt ma kipróbáltuk a felújított motoros szánt a kb. 400 m hosszú körpálya le van “dolgozva”, akár scatingelni is lehet. A hó mennyisége éppen elég ma-holnap, aztán jön a melegedés….

 

2017. december 01. – péntek

A hideg éjszaka és a rövid, alig melegedő nappal elég jól megtartotta a havat. A felső pályákon 7-10 cm hó található, de érződik, hogy a talaj alul még meleg, a hó “lentről” olvad, töpped. Lehet csúszni, de ez még nem az igazi. Különösen, hogy sok helyütt a vizes, nehéz hó behajlított ágakat az űrszelvényünkbe, ami több helyen is akadályt képez. Nyomfektetés ennyi hóban még nem lehetséges.

A Récényi út takarítva van, minden járművel biztonságosan fel lehet menni a Muckig.

Aki megpróbál ennyi hóban csúszni, az különösen figyeljen a meredek szakaszokon lefelé (nehéz a hóekézés).

Felhívom a honlap olvasók figyelmét arra, hogy a sielok.hu oldalon egy beállítási hiba miatt a pályáink “zárva” felirattal jelennek meg. Ezzel szemben a pályák tegnap óta nyitva vannak, bárki mehet csúszni!

2017. november 30. – csütörtök

Mára virradóra lehullott az idei szezon első hava. Elég vizes, de mennyisége nem kevés. A részleteket lásd a pályaállapotoknál. A Récényi út reggel még nem volt kitakarítva, a kétkerék meghajtásnál problémák voltak a feljutással. (Később láttam a traktort abba az irányba menni…)

Aki megpróbál már ma csúszni, az a kevés hóban különösen figyeljen a meredek szakaszokon lefelé (nehéz a hóekézés).

2017. november 18. – szombat

Egyesületünk 6 aktivistája pásztázta végig ma délelőtt a volt műszaki zár nyomvonalán haladó 1-es pályát. A szárzúzást és az erdőgazdaság tereprendezését követően a pályán maradt száraz ágak eltávolítása és az oldalról jelentkező benövések visszanyesése volt a feladat. A déli órákra kijelenthettük, hogy a 20 km-es pályarendszer legjobban használható, kb. 1,5 km hosszú szakasza bátran várja az idei telet. Köszönet minden résztvevőnek!

2017. november 5.  – vasárnap

Egyesületünk idényzáró kerékpártúráját szerveztük erre a napra. A túrán 11 fő vett részt. Doborjánból (Raiding) indultunk, Zsiráig tekertünk délelőtt, majd egy pompás ebéd után Felsőpulya (Oberpullendorf) – Veperd (Weppersdorf) – Doborján útvonalon zártuk a 60 km-es kört. Az időjárás kedvezett ehhez a szép őszi túrához, jobb időt nem is rendelhettünk volna.

2017. szeptember 15-17. – péntek-vasárnap

Egyesületünk ez évi legszebb kerékpártúráját teljesítette a Gemenc-túrával. 9 fő részvételével Ósükösd kiinduló és végponttal, Baját is érintve, néhány kisvasúti szakasz közbeiktatásával, gyönyörű késő-nyári időben. A megtett táv 57 km volt, sok vadat láttunk, még több erdőt és vizeket….

2017. február 27. – hétfő

Sem elméletileg sem gyakorlatilag nem számolunk idén már hóval. Ennyi volt, ez van. A molinónkat is le fogjuk szedni a napokban. Viszont mindenkit biztatok arra, hogy használja ezeket a kiválóan kialakított és karbantartott pályákat futásra, joggingra, nordic-walkingra és egyéb gyalog sportágakra. Továbbra is kérjük viszont, hogy kerékpárral és kutyával ne menjen senki ezekre a sok gonddal kezelt pályákra!

2017. február 09. – csütörtök

Egyesületünk Sopron Város turisztikai szervezeteivel együttműködésben f. hó 11-re Sífutó Nyílt Napot szervezett pótnapként az elmaradt január 11-i rendezvény helyett (megfelelő hóviszonyok esetére). Ezen a napon 10 órától kb. délig az érdeklődőknek szakavatott testnevelő tanár segítségével lehetőségük lenne a sífutás alapelemeinek az elsajátítására. A foglalkozás pontos helye – a hóviszonyok függvényében – kerül kijelölésre, legkésőbb egy nappal a rendezvény előtt. Sajnos a jelen meteorológiai előrejelzések alapján nem várható komolyabb havazás a 02.11-i szombati napig. Ezért – hacsak váratlan fordulat nem áll be az időjárásban – sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a hideg téli idő ellenére a csapadékhiány miatt nem tudtuk idén megtartani ezt a gyakorlásra szánt napot.

2017. február 4. – szombat

Ezúttal felülről jön a melegedés. Bár csak rápillantottam bizonyos pályaszakaszokra, gyakorlatilag megint csak a legfelső 1-es körnek – korlátozott szakaszai használhatók. Ki tudja meddig? Holnapra + 10 C fok az előrejelzés. Mindamellett a műút meglehetősen le van fagyva, aki mégis megpróbál néhány hosszt csúszni a volt műszaki zár nyomvonalán, az óvatosan közlekedjen!

2017. február 1. – szerda

A tegnap esti, ma reggeli völgyben 1 cm, hegyen 2 cm hó érdemben nem sokat javított a pályáinkon. Ahhoz, hogy itt egy korrekt állásfoglalást lehessen adni, gyakorlatilag végig kellett volna próbálni azokat, ami ennyi idő alatt gyakorlatban lehetetlen.

Így csak azt tudom mondani, hogy ma délután a volt műszaki zár nyomvonalán használható volt kb. 8-10 cm hóban egy taposott nyom a teljes hosszban. Sajnos két helyen a favágók kicsit keresztbe tettek, de ez az adott mértékben inkább csak szépséghiba. A hó kicsit vizes, tapadós volt, ami az alkonnyal javult. Gondolom a következő napok előrejelzése alapján is ezzel kell számolni: napközben melegebb lesz, reggel és este jobban fog csúszni. A többi pályát próbálgatni kell, de javasolt a már karcos talpú léc használata.

2017. január 16. – hétfő

Egyesületünk Sopron Város turisztikai szervezeteivel együttműködésben f. hó 21-re Sífutó Nyílt Napot szervezett (megfelelő hóviszonyok esetére). Ezen a napon 10 órától kb. délig az érdeklődőknek szakavatott testnevelő tanár segítségével lehetőségük lenne a sífutás alapelemeinek az elsajátítására. A foglalkozás pontos helye – a hóviszonyok függvényében – kerül kijelölésre, legkésőbb egy nappal a rendezvény előtt. Sajnos a jelen meteorológiai előrejelzések alapján nem várható komolyabb havazás a 21-i szombati napig. Ezért – hacsak váratlan fordulat nem áll be az időjárásban – javasoljuk, hogy a febr. 11-re tervezett pót-időpontra tervezzen minden érdeklődő.

2017. január 15. – vasárnap

Ma reggel végiggyalogoltam a 2-es pályánkat, mely az Ultra oldalában vezet. Meglepődtem, hogy milyen sok helyen volt még használható hó, helyenként 8-10 cm vastagságban is. Sajnos a fenyőfák alatt ez a nulla közelébe vékonyodott, illetve a vaddisznó-túrásos helyek sem nyújtottak szép látványt. Az is bosszantott, hogy egy helyen pick-uppal valaki ráhajtott a pályára, (nem mintha érdemi kárt tett volna benne, csak a mentalitás miatt). Ugyanez mondható egy másik helyen egy kerékpárosról is, aki speciális téli kerékkel már több kárt okozott a taposott nyomban. Különösen jó állapotban volt a volt műszaki zár nyiladék. Ezen korábban tapostak nyomot a járművek részére szolgáló sávban, amit le is gyalogoltak, így a fák alatti zöld sáv, ami a pályánkat képezi még érintetlen. Ezen – kis erőltetéssel – lehetne most is csúszni, a 3 Pálya-pont és a West-End pont között. A távolság 750 m: oda vissza 1,5 km. Persze az igazi az lenne, ha legalább 5 cm új hó hullana, ekkortól ez a meglévő hó-alap különösen jó szolgálatot tenne.

img_1961

2017. január 13. – péntek

A ma reggeli eső elmosta a pályáinkat. A felső pályák még fehérek, de ténylegesen használni csak a következő havazástól lehet őket.

2017. január 09. – hétfő

Tovább elemezve a helyzetet azt kell mondjam, hogy csalókák a hómagasság adatok. Egyrészt van az, amit úgy lehet (hegye/völgyön) mérni, hogy az ember leböki valahol a collstockot és megállapítja a hómagasságot. Ez tegnap este h: 14 cm, v: 12 cm volt. Viszont ha azt kérdezzük, hogy mennyi a hóvastagság ott, ahol a sífutás a gépileg preparált nyomon történik, akkor már csak 3-5 cm-ről beszélhetünk – ugyanott…. Ezért fontos az altalaj minősége, és ezért hangoztatjuk mindig, hogy gépi nyomfektetés LEGALÁBB 20 cm friss hótól ér valamit.

2017. január 08. – vasárnap (22:00 óra)

Végül is koradélutánig 12-14 cm hó esett. A gond azzal van, hogy ez a -7 C foknál hullott porhó annyira laza, hogy géppel – bár megkíséreltük – nem lehet igazán jól preparált pályát készíteni. A pályákat tehát továbbra sem tekintjük jelen hómennyiség mellett megnyitottnak.

Este 6 órakor megpróbáltuk a gépi nyomfektetést. Kiindulópontunk a megváltozott állomáshely miatt ezúttal nem a Muck (520 m), hanem a Fáber-réti motorfűrészes tanpálya (360 m) volt. Motoros szánunk rendben elindult (2 éve nem volt használatban). Az első 2-300 m-en láttuk, hogy a klasszikus nyom fektetése illuzórikus. Ezért egy idő után ezeket a talpakat félre-hagytuk az erdőben, és a felfelé vezető utakat a 4-4A pályákon már csak skating pályára preparáltuk. Döntésünk oka az volt, hogy így a következő hétvégére ígért havazáshoz megfelelő alapot biztosítunk ezeken a szakaszokon, illetve, hogy a meredekebb szakaszok így biztonságosabban kezelhetők.

Fentiek alapján preparált pálya található a Károlymagaslati parkoló és a Borby- ill. Kelta-pont között. Ez gyakorlatilag a 4- 4A pályákat jelenti. Az 1-2-3 pályák preparálását a kevés hó miatt nem erőltettük tovább.

2017. január 08. – vasárnap (7:00 óra)

Az éjjel 7 cm hó esett, de az osztrák meteorológia szerint ma estig ill. holnap reggelig akár 15-20 cm hó is összejöhet. A pályákat nem tekintjük jelen hómennyiség mellett megnyitottnak.

Emlékeztetünk, hogy gépi nyomfektetés kb. 20 cm hótól lehetséges (miután a havazás elállt!), de nagyon jó altalajjal rendelkező és nem meredek pályaszakaszok a gyakorlatban már kb. 10-12 cm hótól gépi nyom nélkül is használhatók. Kerüljük a meredek helyeket, mert a kevés hó növeli a balesetveszélyt! Sajnos épp a két felső pálya (1 és 2) altalaja több helyen is erősen tagoltra fagyott és csak 20-25 cm hótól lesz igazán használható. Aki nem tudja megállni, hogy ne menjen ki egyet csúszni, azoknak inkább a 3-4-4A pályákat javasoljuk használni.

2017. január 01. – vasárnap

Újévi nyitótúrán vett részt 12 tagtársunk. A túrát ezúttal hazai pályán rendeztük: Kőfejtő út – Récényi út mentén Ácsok pontjáig ( a sífutó pályán) – Kánya-szurdok – vissza a Róka dombra – a túra zárása a Károly-magaslati új Vadászati Múzeum büféjében volt. Összesen 13 km jött össze, gyönyörű időben, részben havas tájban.

img_1889