Kövess minket
Facebookon is!


A gépi fektetésű
sínyomot csak sífutó felszereléssel használd!

Hírek

Egyesületünk híreit a téli félévben havonta megjelenő hírlevél formájában is olvashatja, ha feliratkozik a hírlevél-küldési listánkra. Ehhez az mail_uj1címre kell csak egy e-mail-t küldenie, megjelölve a címet, ahova a hírlevelet kéri.

2017. december 04. – hétfő

Hétfő reggel két pályát ellenőriztem – természetesen léccel a lábamon – és mindkettő tűrhetően használható volt. Nyilván a legnagyobb gondot a kevés hó jelenti. Az egyik szakasz a volt műszaki zár volt, ez reggel még erősen fagyott állapotban volt, a másik a Fáber-réti gyakorló pálya (ez új, majd a következő hírlevélben többet írok róla). Itt kicsit vizesebb volt a hó, de mivel a motoros szánt szombat délelőtt a felújító szervíz után itt próbáltuk ki, a nyom nélküli, síkra járt hófelület jó alapot biztosított. Kár, hogy a vaddisznók és a vasárnapi turisták belegázoltak több helyütt is.

Megnyugtató pályaállapotok azonban majd több hó esetén lesznek.

2017. december 03. – vasárnap

Az idő kezd enyhülni, ez a kevés havon azonnal érződik. Ez még nem az igazi tél, meg kell keresni azokat a “foltokat” ahol még csúszni lehet. Javaslom, hogy ne az új léccel menjünk, hanem – érdemes a mi kevés havas viszonyainkra készülve – egy “karcos” lécet is készenlétben tartani, és ilyenkor bevetni.

Sajnos a vaddisznók is tevékenyek, és sok helyen belógnak az hóval terhelt ágak. Ezzel együtt a pályák jó része ma még használható egy kis idény-eleji bemelegítésre….

2017. december 02. – szombat

A hideg idő konzerválta a kevés havat, és az állaga is elég jó. Két helyet tudok ajánlani: az egyik a volt műszaki zár, itt taposott nyomot is lehet már találni, mivel többen kinn voltunk reggel. A másik a Fáber-réti erdészház mögötti első (bal)-oldali rét. Ezt igyekszünk gyakorló pályává alakítani. Mivel itt ma kipróbáltuk a felújított motoros szánt a kb. 400 m hosszú körpálya le van “dolgozva”, akár scatingelni is lehet. A hó mennyisége éppen elég ma-holnap, aztán jön a melegedés….

 

2017. december 01. – péntek

A hideg éjszaka és a rövid, alig melegedő nappal elég jól megtartotta a havat. A felső pályákon 7-10 cm hó található, de érződik, hogy a talaj alul még meleg, a hó “lentről” olvad, töpped. Lehet csúszni, de ez még nem az igazi. Különösen, hogy sok helyütt a vizes, nehéz hó behajlított ágakat az űrszelvényünkbe, ami több helyen is akadályt képez. Nyomfektetés ennyi hóban még nem lehetséges.

A Récényi út takarítva van, minden járművel biztonságosan fel lehet menni a Muckig.

Aki megpróbál ennyi hóban csúszni, az különösen figyeljen a meredek szakaszokon lefelé (nehéz a hóekézés).

Felhívom a honlap olvasók figyelmét arra, hogy a sielok.hu oldalon egy beállítási hiba miatt a pályáink “zárva” felirattal jelennek meg. Ezzel szemben a pályák tegnap óta nyitva vannak, bárki mehet csúszni!

2017. november 30. – csütörtök

Mára virradóra lehullott az idei szezon első hava. Elég vizes, de mennyisége nem kevés. A részleteket lásd a pályaállapotoknál. A Récényi út reggel még nem volt kitakarítva, a kétkerék meghajtásnál problémák voltak a feljutással. (Később láttam a traktort abba az irányba menni…)

Aki megpróbál már ma csúszni, az a kevés hóban különösen figyeljen a meredek szakaszokon lefelé (nehéz a hóekézés).

2017. november 18. – szombat

Egyesületünk 6 aktivistája pásztázta végig ma délelőtt a volt műszaki zár nyomvonalán haladó 1-es pályát. A szárzúzást és az erdőgazdaság tereprendezését követően a pályán maradt száraz ágak eltávolítása és az oldalról jelentkező benövések visszanyesése volt a feladat. A déli órákra kijelenthettük, hogy a 20 km-es pályarendszer legjobban használható, kb. 1,5 km hosszú szakasza bátran várja az idei telet. Köszönet minden résztvevőnek!

2017. november 5.  – vasárnap

Egyesületünk idényzáró kerékpártúráját szerveztük erre a napra. A túrán 11 fő vett részt. Doborjánból (Raiding) indultunk, Zsiráig tekertünk délelőtt, majd egy pompás ebéd után Felsőpulya (Oberpullendorf) – Veperd (Weppersdorf) – Doborján útvonalon zártuk a 60 km-es kört. Az időjárás kedvezett ehhez a szép őszi túrához, jobb időt nem is rendelhettünk volna.

2017. szeptember 15-17. – péntek-vasárnap

Egyesületünk ez évi legszebb kerékpártúráját teljesítette a Gemenc-túrával. 9 fő részvételével Ósükösd kiinduló és végponttal, Baját is érintve, néhány kisvasúti szakasz közbeiktatásával, gyönyörű késő-nyári időben. A megtett táv 57 km volt, sok vadat láttunk, még több erdőt és vizeket….

2017. február 27. – hétfő

Sem elméletileg sem gyakorlatilag nem számolunk idén már hóval. Ennyi volt, ez van. A molinónkat is le fogjuk szedni a napokban. Viszont mindenkit biztatok arra, hogy használja ezeket a kiválóan kialakított és karbantartott pályákat futásra, joggingra, nordic-walkingra és egyéb gyalog sportágakra. Továbbra is kérjük viszont, hogy kerékpárral és kutyával ne menjen senki ezekre a sok gonddal kezelt pályákra!

2017. február 09. – csütörtök

Egyesületünk Sopron Város turisztikai szervezeteivel együttműködésben f. hó 11-re Sífutó Nyílt Napot szervezett pótnapként az elmaradt január 11-i rendezvény helyett (megfelelő hóviszonyok esetére). Ezen a napon 10 órától kb. délig az érdeklődőknek szakavatott testnevelő tanár segítségével lehetőségük lenne a sífutás alapelemeinek az elsajátítására. A foglalkozás pontos helye – a hóviszonyok függvényében – kerül kijelölésre, legkésőbb egy nappal a rendezvény előtt. Sajnos a jelen meteorológiai előrejelzések alapján nem várható komolyabb havazás a 02.11-i szombati napig. Ezért – hacsak váratlan fordulat nem áll be az időjárásban – sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a hideg téli idő ellenére a csapadékhiány miatt nem tudtuk idén megtartani ezt a gyakorlásra szánt napot.

2017. február 4. – szombat

Ezúttal felülről jön a melegedés. Bár csak rápillantottam bizonyos pályaszakaszokra, gyakorlatilag megint csak a legfelső 1-es körnek – korlátozott szakaszai használhatók. Ki tudja meddig? Holnapra + 10 C fok az előrejelzés. Mindamellett a műút meglehetősen le van fagyva, aki mégis megpróbál néhány hosszt csúszni a volt műszaki zár nyomvonalán, az óvatosan közlekedjen!

2017. február 1. – szerda

A tegnap esti, ma reggeli völgyben 1 cm, hegyen 2 cm hó érdemben nem sokat javított a pályáinkon. Ahhoz, hogy itt egy korrekt állásfoglalást lehessen adni, gyakorlatilag végig kellett volna próbálni azokat, ami ennyi idő alatt gyakorlatban lehetetlen.

Így csak azt tudom mondani, hogy ma délután a volt műszaki zár nyomvonalán használható volt kb. 8-10 cm hóban egy taposott nyom a teljes hosszban. Sajnos két helyen a favágók kicsit keresztbe tettek, de ez az adott mértékben inkább csak szépséghiba. A hó kicsit vizes, tapadós volt, ami az alkonnyal javult. Gondolom a következő napok előrejelzése alapján is ezzel kell számolni: napközben melegebb lesz, reggel és este jobban fog csúszni. A többi pályát próbálgatni kell, de javasolt a már karcos talpú léc használata.

2017. január 16. – hétfő

Egyesületünk Sopron Város turisztikai szervezeteivel együttműködésben f. hó 21-re Sífutó Nyílt Napot szervezett (megfelelő hóviszonyok esetére). Ezen a napon 10 órától kb. délig az érdeklődőknek szakavatott testnevelő tanár segítségével lehetőségük lenne a sífutás alapelemeinek az elsajátítására. A foglalkozás pontos helye – a hóviszonyok függvényében – kerül kijelölésre, legkésőbb egy nappal a rendezvény előtt. Sajnos a jelen meteorológiai előrejelzések alapján nem várható komolyabb havazás a 21-i szombati napig. Ezért – hacsak váratlan fordulat nem áll be az időjárásban – javasoljuk, hogy a febr. 11-re tervezett pót-időpontra tervezzen minden érdeklődő.

2017. január 15. – vasárnap

Ma reggel végiggyalogoltam a 2-es pályánkat, mely az Ultra oldalában vezet. Meglepődtem, hogy milyen sok helyen volt még használható hó, helyenként 8-10 cm vastagságban is. Sajnos a fenyőfák alatt ez a nulla közelébe vékonyodott, illetve a vaddisznó-túrásos helyek sem nyújtottak szép látványt. Az is bosszantott, hogy egy helyen pick-uppal valaki ráhajtott a pályára, (nem mintha érdemi kárt tett volna benne, csak a mentalitás miatt). Ugyanez mondható egy másik helyen egy kerékpárosról is, aki speciális téli kerékkel már több kárt okozott a taposott nyomban. Különösen jó állapotban volt a volt műszaki zár nyiladék. Ezen korábban tapostak nyomot a járművek részére szolgáló sávban, amit le is gyalogoltak, így a fák alatti zöld sáv, ami a pályánkat képezi még érintetlen. Ezen – kis erőltetéssel – lehetne most is csúszni, a 3 Pálya-pont és a West-End pont között. A távolság 750 m: oda vissza 1,5 km. Persze az igazi az lenne, ha legalább 5 cm új hó hullana, ekkortól ez a meglévő hó-alap különösen jó szolgálatot tenne.

img_1961

2017. január 13. – péntek

A ma reggeli eső elmosta a pályáinkat. A felső pályák még fehérek, de ténylegesen használni csak a következő havazástól lehet őket.

2017. január 09. – hétfő

Tovább elemezve a helyzetet azt kell mondjam, hogy csalókák a hómagasság adatok. Egyrészt van az, amit úgy lehet (hegye/völgyön) mérni, hogy az ember leböki valahol a collstockot és megállapítja a hómagasságot. Ez tegnap este h: 14 cm, v: 12 cm volt. Viszont ha azt kérdezzük, hogy mennyi a hóvastagság ott, ahol a sífutás a gépileg preparált nyomon történik, akkor már csak 3-5 cm-ről beszélhetünk – ugyanott…. Ezért fontos az altalaj minősége, és ezért hangoztatjuk mindig, hogy gépi nyomfektetés LEGALÁBB 20 cm friss hótól ér valamit.

2017. január 08. – vasárnap (22:00 óra)

Végül is koradélutánig 12-14 cm hó esett. A gond azzal van, hogy ez a -7 C foknál hullott porhó annyira laza, hogy géppel – bár megkíséreltük – nem lehet igazán jól preparált pályát készíteni. A pályákat tehát továbbra sem tekintjük jelen hómennyiség mellett megnyitottnak.

Este 6 órakor megpróbáltuk a gépi nyomfektetést. Kiindulópontunk a megváltozott állomáshely miatt ezúttal nem a Muck (520 m), hanem a Fáber-réti motorfűrészes tanpálya (360 m) volt. Motoros szánunk rendben elindult (2 éve nem volt használatban). Az első 2-300 m-en láttuk, hogy a klasszikus nyom fektetése illuzórikus. Ezért egy idő után ezeket a talpakat félre-hagytuk az erdőben, és a felfelé vezető utakat a 4-4A pályákon már csak skating pályára preparáltuk. Döntésünk oka az volt, hogy így a következő hétvégére ígért havazáshoz megfelelő alapot biztosítunk ezeken a szakaszokon, illetve, hogy a meredekebb szakaszok így biztonságosabban kezelhetők.

Fentiek alapján preparált pálya található a Károlymagaslati parkoló és a Borby- ill. Kelta-pont között. Ez gyakorlatilag a 4- 4A pályákat jelenti. Az 1-2-3 pályák preparálását a kevés hó miatt nem erőltettük tovább.

2017. január 08. – vasárnap (7:00 óra)

Az éjjel 7 cm hó esett, de az osztrák meteorológia szerint ma estig ill. holnap reggelig akár 15-20 cm hó is összejöhet. A pályákat nem tekintjük jelen hómennyiség mellett megnyitottnak.

Emlékeztetünk, hogy gépi nyomfektetés kb. 20 cm hótól lehetséges (miután a havazás elállt!), de nagyon jó altalajjal rendelkező és nem meredek pályaszakaszok a gyakorlatban már kb. 10-12 cm hótól gépi nyom nélkül is használhatók. Kerüljük a meredek helyeket, mert a kevés hó növeli a balesetveszélyt! Sajnos épp a két felső pálya (1 és 2) altalaja több helyen is erősen tagoltra fagyott és csak 20-25 cm hótól lesz igazán használható. Aki nem tudja megállni, hogy ne menjen ki egyet csúszni, azoknak inkább a 3-4-4A pályákat javasoljuk használni.

2017. január 01. – vasárnap

Újévi nyitótúrán vett részt 12 tagtársunk. A túrát ezúttal hazai pályán rendeztük: Kőfejtő út – Récényi út mentén Ácsok pontjáig ( a sífutó pályán) – Kánya-szurdok – vissza a Róka dombra – a túra zárása a Károly-magaslati új Vadászati Múzeum büféjében volt. Összesen 13 km jött össze, gyönyörű időben, részben havas tájban.

img_1889

2016. december 03-04. – szombat,vasárnap

Egyesületünk több tagja is részt vett azon a kétnapos pályatisztító akción, melyet a dec. 3-4-i hétvégére szerveztünk. Bár az októberi szárzúzást követően a pályák nagyon jó állapotban voltak, a két héttel ezelőtti korai – és vizes – hó, majd a múlt hét viharos időjárása ugyancsak beterített bennünket ágakkal. Fotómellékletünk a vasárnapi “takarítókat” ábrázolja, munka végeztével.

img_1735-medium

2016. november 18-20. – péntek, szombat,vasárnap

A korai telet nyárias hétvége követte, amit kihasználtunk a Dél-Dunántúli Rockenbauer Pál Kék-túra következő – Dél-Zalai – szakaszának teljesítésére. Lasztonyától Zalakarosig 3 nap alatt 62 km-t gyalogoltunk. Bár az idő kellemes volt, megismertük a híres göcseji vendégmarasztaló sarat is hozzá. Ezzel együtt gyönyörű tájakat és nagyon szép erdőket láttunk. Kár, hogy kevesen vállalkoznak novemberi túrákra….

img_1662

2016. november 12. – szombat

Lehullott az első idei hó. Korán jött, gondolom hamar elmegy… Sífutásra nem alkalmas még. Ma reggel mért hóvastagság a völgyben 0 cm, a Muckon 7 cm volt. Ez önmagában is kevés, ráadásul nagyon vizes a hó, a tócsák még nem fagytak be, de a legrosszabb, hogy a még részben lombos fák közül nagyon sokat lehajtott az utakra, vagy le is tört. De legalább látványnak szép, és egy kis biztatás, hogy lehet itt még komolyabb tél is.

img_1641img_1638

2016. július 15-16-17. – péntek – szombat-vasárnap

Tovább folytattuk a Dél-Dunántúli Kék Túra (DDKT) bejárását. A harmadik havi szakasz az Őrségtől a Göcsejbe vezetett. Megtett táv: 79,5 km.

IMG_0576

A kép Kislengyel előtt egy működő olajkút előtt készült. Ezen a napon végig esőben gyalogoltunk.

2016. június 24-25-26. – péntek – szombat-vasárnap

Folytattuk a Dél-Dunántúli Kék Túra (DDKT) bejárását. A második havi szakasz az Őrségen vezetett keresztül. Megtett táv: 87,0 km.

IMG_1412

A felvétel Kercaszomoron készült.

2016. május 20-21-22. – péntek – szombat-vasárnap

Egyesületünk 3 tagja megkezdte a Rockenbauer Pálról elnevezett Dél-Dunántúli Kék Túra (DDKT) bejárását. Az első havi szakasz az Írottkőtől Szombathelyen és Egyházasrádócon át Nádasdig vezetett. Megtett táv: 80,5 km.

IMG_1246

A felvétel a szombathelyi Oladi kilátónál készült.

2016. április 2-3. – szombat-vasárnap

Egyesületünk 6 tagja vett részt azon a kétnapos gyalogtúrán, amin a tervezés/kialakítás alatt álló Szt. Benedek út északi részét jártuk végig.

IMG_1004 (Medium)

Az első nap útvonala: Pannonhalma – Ravazd – Gic – Bakonyszentlászló – Vinye – Porva/Csesznek v.áll.: 33,8 km; a második nap: Porva/Csesznek v.áll. – Porva – Szépalma-puszta – Bakonybél – Csehbánya: 30,7 km. Ismét megállapítást nyert, hogy ez a Bakonyon É-D irányban átvezető út a Dunántúl legszebb tematikus útja lehetne….

2016. március 19. – szombat

Mint ismeretes, a Muck-Moha-Panzió ez év januárban végleg bezárt. Sorsa bizonytalan. Ezzel együtt Egyesületünk nyomfektető technikai berendezéseit is el kellett költöztetnünk. Ebben a szomorú helyzetben bizalomra ad okot, hogy sikerült egy használt konténert vásárolnunk, amiben ezentúl egy helyen és zártan tudjuk tárolni Egyesületünk minden holmiját: motoros szánt, nyomfektetőket, útjelzőket, molinókat, bérelhető sífelszereléseket és sok egyéb apró de fontos holmit, ami eddig 3 helyen volt tárolva.

2016. január 24. – vasárnap

Egy napig – éjszakáig – tartott a 9 cm-es telünk…. A pályák nagyon jó altalaja miatt a magasabb helyeken vasárnap délelőtt egész jól használhatóak voltak. A felvezető műút tiszta. Sajnos megint gyalogosok és quadosok mennek arra a kevés hóra is a kijelölt pályaszakaszokon, amin lehetne síelni.

2016. január 23. – szombat (20:00)

A sípályákat az imént szemléztem. A hó a hegyen 9 cm, a völgyben 8 cm. Gépi nyomfektetés nem lehetséges, de a pályák használhatók. Sajnos a fákkal sűrűbben benőtt helyeken a 8-9 cm helyett helyenként 5-6 cm lesz a vastagság. Ilyen kevés hónál az esés is keményebb, ezért a meredekebb helyeken különleges figyelmet kérünk. Javasolt használni a sík, fáktól mentes helyeket – pl. a volt műszaki zár nyugati nyomvonalát.

Sajnos a meteorológia vasárnaptól erős melegedést prognosztizál, soká nem fogjuk ezt a kevés havat sem élvezni.

2016. január 21. – csütörtök

A ma reggel hullott hó megint kevés a tisztességes sportoláshoz. Ámbár megjegyzem, ha valaki nagyon akar csúszni (nem sajnálja a léc alját), akkor az Ultrai úttal párhuzamos 2-es pálya alsó szakaszán találhat olyan – akár km hosszú szakaszt is – ahol már ebben az 5 cm-ben is lehet csúszni. Szombatra több havat várunk, kérdés, hogy mennyit visz el belőle az utána következő melegedés?

2016. január 17. – vasárnap

A ma délelőtt hullott hó is csak arra volt jó, hogy csússzanak az utak, és söpörni lehessen. Ez téli sportoláshoz nagyon kevés…..

Addig is nézegetni való az országból (vannak webkamerák is!):

http://sielok.hu/hojelentes/magyarorszag/rendhegy/

2016. január 04. – hétfő

Az előző hétvégén és a mai napon hullott hó együtt is csak 2-3 cm-t tesz ki. Sajnos ez csak arra volt jó, hogy a pályáink megközelítése a szokottnál is csúszósabbá vált. Ez annak ellenére, hogy a ma reggeli szemlézés szerint a Muck-ra vezető utat lesózták.